Oro på Kuba

Från Kuba kommer rapporter att Fidel Castro är på bättringsvägen. Han ska ha genomgått en operation för magbesvär. Men samtidigt frågar sig många varför hans ersättare, brodern Raul Castro, ännu inte visat sig offentligt.

– Vi vet att Fidel är på bättringsvägen och snart är tillbaka hos oss. Det sa Kubas hälsominister José Ramón Balaguer igår.

Källor på Kuba som Ekot varit i kontakt med säger också att Fidel Castro inte längre är sängliggande, utan på egen begäran nu sitter i rullstol. Att Raul Castro ännu inte framträtt offentligt, tror många beror på att det finns en strävan att visa att det inte är en man, utan ett kollektivt ledarskap som nu tagit över.

Utsåg sex ersättare
Förutom brodern Raul, så utsåg ju Fidel Castro ytterligare sex högt uppsatta medlemmar inom kommunistpartiet att ersätta honom på olika speciella uppgifter. En av dem är just hälsoministern Balaguer.

Att dagstidningen Granma häromdagen på sin förstasida citerade ett tal som Raul Castros höll för en och en halv månad sen och då han sa att den enda värdiga arvtagaren till Fidel är kommunistpartiet, det tolkas av många just som en bekräftelse på att det nu är ett kollektivt ledarskap som gäller.

Ökad spänning i Havanna
Samtidigt finns det tecken på en ökad spänning i Havanna. Förutom att militär och polis är mer närvarande än normalt, så har en rad civila försvarsmekanismer också aktiverats. Och den karnevalsfest som skulle ha inletts i fredags har tills vidare skjutits upp.

Ett annat uttryck för oro under den tills synes lugna ytan, det är att flera välkända dissidenter har krititiserat olika exilgruppers jubel över Fidel Castros sjukdom, liksom också den amerikanske presidenten George Bush uppmaning till kubanerna att nu kämpa för verklig demokrati.

-Det gäller att undvika provokationer och att bibehålla social fred, menar dissidenterna.
-Kaos är det ingen här som vill ha.

Lars Palmgren
Santiago