Nytt dödsfall av fågelinfluensa i Thailand

I Thailand har ytterligare en människa dött av fågelvirus, det andra dödsfallet på bara två veckor. Nu ökar oron för att viruset ska mutera till en form som sprids mellan människor.

För den som arbetar på en fågelfarm i Sydostasien är jobbet riskfyllt. Idag bekräftade det thailändska hälsoministeriet att en 27-årig man har dött av fågelviruset H5 N1.

Mannen uppges ha dött i Uthai Thaniprovinsen drygt 20 mil norr om Bangkok efter att han varit i närkontakt med sjuka kycklingar.

Thailands sextonde offer
Han är Thailands sextonde offer för det dödliga viruset sedan det första utbrottet för snart tre år sen. Förra veckan dog en 17-årig pojke och ytterligare en liten flicka har dött av misstänkt fågelvirus.

Likaså har flera thailändare insjuknat och väntar på provsvar. I hela landet råder högsta beredskap, men uppenbarligen räcker inte det.

Inte rädd för viruset
Men Basertsak som jobbar på en kycklingfarm i Nongsuadistriket är inte rädd för viruset. Säkerheten är ju så hög nu, säger han.

Men säkerhet till trots, fågelinfluensan sprids nu bland tamfåglar i hela Sydostasien. Förra veckan bröt smittan ut i nordöstra Thailand och hundratusentals fåglar fick slaktas. Likaså finns konstaterad smitta i Laos också Vietnam bekräftar att viruset kommit dit.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se