Janukovytj ska leda bred koalition

I Ukraina är en lång politisk kris om regeringsmakten nu över. Det ukrainska parlamentet har röstat för en koalitionsregering ledd av Viktor Janukovytj.

Den nye premiärministern och president Jusjtjenko är tidigare rivaler men nu tvingas de samarbeta.

Med över 40 rösters mariginal godkände det ukrainska parlamentet Viktor Janukovytj som landets nye premiärminister.

Janukovytj som under ”orangea revolutionen” för 18 månader sedan anklagades för valfusk och förlorade presidentvalet mot dagens president Viktor Jusjtjenko. Men gårdagens bittra rivaler kommer nu att tvingas till nära samarbete när de ska styra Ukraina tillsammans.

Talade till anhängare
– Det blir aldrig någon ordning i det här landet om vi ska tänka på vad som skiljer oss, sade den nye premiärministern när han talade till sina anhängare.

I koalitionsregering som Janukovytj ska leda ingår förutom Janukovytjs eget parti, presidentens parti, kommunister och socialister. Alla politiska partier representerade i parlamentet är med i regeringen förutom ett och det är Julia Tymosjenko den tidigare premiärministerns parti.

Tymosjenko, ledare för landets näst största parti var presidentens närmaste allierade under ”orangea revolutionen” 2004, men nu hamnar hon i opposition.

Garantier en västvänlig politik
Den pro-västlige presidenten Viktor Jusjtjenko anser sig ha fått garantier en fortsatt västvänlig politik. I det ingår EU-medlemskap och samarbete med försvarsalliansen NATO.

Den pro-ryske premiärministern Janukovytj har än så länge inte sagt mycket om vilken politik han tänker driva. Om relationerna med Ryssland och de första statsbesöken sade han så här.

– Realationerna med Ryssland har prioritet och när det gäller statsbesöken så kan de komma i den här ordningen: Bryssel, Moskva och sedan USA.

Karwan Tahir, Moskva
karwan.tahir@sr.se