Isbrytaren Oden väntar i 28 gr värme

Isbrytaren Oden är på väg till Sydpolen för att dra loss ett tyskt fartyg som sitter fast i isen, om en argentinsk isbrytare redan på plats misslyckas.
Så här års brukar Oden repareras efter vinterns expeditioner, men vid midsommar lade man ut från Luleå med riktning sydpolen. Oden är nu halvvägs och låg på fredagseftermiddagen stilla i Atlanten utanför västra Afrika. – Jodå, det är bara bra, i och för sig, ombord. Vi ligger och väntar utanför den guianska kusten. Det är hög luftfuktighet och det är varmt. Vi har cirka 28 grader varmt både i luft och i vatten, säger Thomas Årnell, befälhavare på Oden, och beskriver situationen via satelittelefon. Det är ett tyskt fartyg som sitter fast i isen vid Antarktis. Ägaren har hyrt både Oden och en argentinsk isbrytare för att få loss henne. Situationen är pinsam för ägaren som betalar 250 000 kronor per dygn i hyra för Oden för att rädda sitt rykte. Den argentinska isbrytaren nådde iskanten vid Antarktis på torsdagen. Det är alltså bara om den misslyckas som Oden ska gå vidare söderut eftersom Oden är världens starkaste icke-atomdrivna isbrytare. Ombord på det fastfrusna fartyget finns det 17 besättningsmän. Utanför är det 20 grader kallt, hård vind och kraftigt snöfall. Ombord på Oden är det som sagt varmare. På dagarna arbetar besättningen med underhåll och på kvällen finns det tid för fiske, till exempel. Under natten mot fredagen tog de upp en guldmakrill, och på fredagskvällen skulle det bli färsk fisk för några i besättningen, berättar Årnell.
Jonas Bengtsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".