Miljöpartiet ställer krav för s-samarbete

Miljöpartiet höjde idag tonen mot socialdemokraterna och ställer redan nu krav på innehållet i en koalitionsregering mellan partierna efter valet. Och miljöpartiet vill heller inte ha med vänsterpartiet i en regering på vänstersidan.

Miljöpartiets ena språkrör Peter Eriksson visade stort politiskt självförtroende när han sommartalade i ett soldränkt och idylliskt Alingsås. I talet lät som det om socialdemokraterna och miljöpartiet redan hade fått egen majoritet efter det kommandet valet

– Den majoritet som skapas och som jag tror att det svenska folket kommer att välja det är en majoritet där socialdemokraterna och miljöpartiet ingår.

Peter Eriksson tog fram fem punkter som miljöpartiet vill ha med i en regeringsförklaring med socialdemokraterna om miljöpartiet ska ställa upp.

Problematisk punkt
Det handlade bland annat om energiomställning, kamp mot lönediskriminering, småföretagaråtgärder och ökad utrikespolitisk aktivitet. Inte så kontroversiellt kanske, i socialdemokraternas ögon, men den femte punkten kan bli mer problematisk.

– Mer tid för barnen måste bli en punkt i en röd-grön regeringsdeklaration efter valet, säger Peter Eriksson.

Miljöpartiet vill alltså inom ramen för en tänkt koalitionsregering med socialdemokraterna genomföra sin idé om att småbarnsföräldrar ska få ett ekonomiskt bidrag för att kunna gå ner i arbetstid och på så sätt kunna vara mer med sina barn.

Svårt att få igenom
Det förslaget kommer miljöpartiet få mycket svårt att få igenom hos Göran Persson och socialdemokraterna, men språkröret Peter Eriksson tycker ändå att miljöpartiet måste vara tydliga med sina krav reda nu.

– Det är punkter som måste vara med i en röd-grön regeringsdeklaration och som är grundläggande för vår valrörelse. Liksom socialdemokraterna har sina frågor i valrörelsen, så är det här våra viktiga frågor som vi tycker måste vara med, säger Peter Eriksson.

Peter Eriksson vill helst inte att vänsterpartiet ska ingå i en sån rödgrön regering.

– Jag tror, efter de senaste årens turer inom vänsterpartiet, att det vore bättre om vi fick en egen majoritet, socialdemokraterna och miljöpartiet.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se