Hizbollahledare hyllas i Syrien

I hela arabvärlden har gårdagens blodiga attack mot en frukttransport vid den syriska gränsen ytterligare spätt på hatet mot Israel. Och den shiamuslimska Hizbollahledaren Hassan Nasrallah hyllas som hjälte också i sunnimuslimska arabländer rapporterar Ekots utsända i Damaskus.

Hizbollahs gula flagga används som solskydd i bakfönstret på de gula taxibilarna här. Väggar, murar och minibussar har dekorerats med bilder på Nasrallah. I en liten nedgången kiosk säljs musikkassetter där Nasrallahs tal samplats med kampsånger om att motståndsrörelsen ska slå till mot Tel Aviv.

Mohammed som säljer kassetterna försäkrar att alla i Syrien står bakom Hizbollahledaren.

– Han är vår hjälte, han är som Che Guevara eller vad han nu heter. Ja, han är faktiskt bättre än Nasser på sin tid, för den egyptiske presidenten lyckades ju inte slå Israel militärt, säger Mohammed.

Fulla av hat mot Israel
Att syrier står bakom Hizbollah kommer knappast som en överraskning, och de unga män som samlats utanför den skraltiga kassettkiosken är alla fulla av hat mot Israel.

– Det kan aldrig bli fred så länge den zionistiska staten finns, säger en av dem. En annan upprepar lögnen om att alla judar som arbetade i World trade center den 11 september förvarnades.

Men kriget i Libanon har väckt en ilsken opinion över hela arabvärlden - med protester och demonstrationer som oroar flera av de USA-vänliga regeringarna.

Hundratusentals shiamuslimer demonstrerade
I Bagdad demonstrerade på fredagen hundratusentals shiamuslimer i 45 gradig värme. I demonstrationståget bar man symboliska likkistor med texten FN och Arabförbundet.

I Egypten har det muslimska brödraskapet erbjudit 10 000 soldater att hjälpa Hizbollah, även om man medgav att det nog inte skulle gå att gå att få in dem i Libanon eftersom de ”skamligt fega arabstaterna böjer sig för Israel och USA”.

Också i sunnitiska Saudiarabien har det hållits tre demonstrationer trots att en religiös ledare utfärdat en fatwa som förbjuder stöd till shiamuslimska Hizbollah.

Cecilia Uddén, Damaskus
cecilia.udden@sr.se