Omräkning av röster i Mexiko

I Mexico har den högsta valdomstolen enhälligt beslutat att inte gå med på oppositionens krav att räkna om alla röster i presidentvalet för en dryg månad sedan. Det innebär att de protester som lamslagit Mexico Citys centrum de senaste dagarna kommer att fortsätta.

Valdomstolens beslut var inte oväntat. Enligt den mexikanska vallagen ska rösterna räknas om i det fall det förekommer välgrundade misstankar om fusk eller andra oegentligheter.  Men om det inte finns några sådana misstankar, finns det heller ingen anledning att räkna om rösterna. Och det har bara lämnats in protester i hälften av de drygt 130.000 vallokalerna i landet.

Valdomstolen beslutade därför om omräkning i ett stort urval av dom lokaler där det finns misstankar om oegentligheter. I omkring 12.000 vallokaler kommer från och med onsdag rösterna att räknas om.

Kan besluta att räkna om
Om den omräkningen skulle visa på en klar tendens att det verkligen förekommit oegentligheter kan valdomstolen då fatta beslut att räkna om alla röster eller till och med att ogiltigförklara valet.

Om inte så kommer valresultatet, det vill säga det som utser Felipe Calderon till ny president i Mexico, att bekräftas.

Många menar att valdomstolens beslut var adekvat och genomtänkt eftersom det strikt följer lagen men samtidigt håller dörren öppen för nya beslut. Men kandidaten Andres Manuel Lopez Obrador och hans anhängare, som förlorade valet med en halv procent och som kräver att alla röster ska räknas om, reagerade närmast med ursinne på valdomstolens beslut.

Tältläger fortsätter
De tältläger som Lopez Obradors anhängare har etablerat på Mexico Citys stora torg, El Zocalo, och på den stora avenyn Paseo de la Reforma  och som paralyserar verksamheten i centrala Mexico City, kommer att fortsätta. Idag ska Lopez Obrador hålla ett nytt massmöte för att ge nya direktiv om hur det han kallar ”det fredliga motståndet” ska fortsätta.

Men entusiasmen i proteströrelsen har börjat mattas. För att hålla tälten bebodda bussas sympatisörer från andra delar av landet in till Mexico City. Många frågar sig dessutom hur det hela finansieras.

Mexico City styrs av Lopez Obradors parti PRD och många misstänker att det är borgmästarkontoret som finansierar proteströrelsen trots att den gjort livet svårare för stadens egna innevånare.

Lars Palmgren, Santiago 
lars.palmgren@sr.se