Kraftigt fall för skivförsäljningen

Skivförsäljningen har fallit ordentligt i Sverige de senaste månaderna. 2002 ser ut att bli ett av de sämsta åren för skivbutikerna på länge. Branschen skyller på piratkopieringen.
På Åhlens i Stockhom har försäljningen fallit med 10 procent jämfört med förra året – ett år som även det var dåligt, säger Magnus Ribjer, försäljningschef på Åhlens skivbutik i Stockholm. – Ser man från mars fram till i dag så är det ett tapp på 10 procent, med tonvikt på juni och juli. Brukar det inte vara dålig försäljning i maj, juni och juli? – Jo, det är en lägre försäljning, men samtidigt jämför vi oss med den lägre försäljningen förra året. Den fallande försäljningen beror enligt många i musikbranschen på att allt fler kopierar kompisars skivor med hjälp av CD-brännare och dator. CD-brännare är i dag standard på de flesta nya datorer och brännandet tillsammans med att folk som har bredband alltmer hämtar ner musikfiler från internet gör att försäljningen faller. Men frågan är om det är hela sanningen. Långtifrån alla använder sin dator till att kopiera CD-skivor, och de flesta vill hellre äga en orginalskiva, men det finns ett annat skäl till att många köper förre skivor. Priset kan spela en avgörande roll om det skall bli något köp eller inte, och det håller även Magnus Ribjer med om. – Det finns ju billigare alternativ när man kan bränna av kompisar eller ladda hem, och att då lägga ut 170 till 220 kronor för en skiva kanske folk anser är lite för dyrt i dag. Kan ni inte sänka priserna då? – Man kan alltid sänka priserna, men samtidigt måste man kunna driva en verksamhet och förhoppningsvis ha den kvar utan att gå i konkurs, och då gäller det att ha lite pengar över. Jag vill inte påstå att vi tjänar en massa pengar på skivförsäljningen, men däremot tjänar vi så att vi kan överleva.
Thorbjörn Carlsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".