Tuffare tider för Wal-Mart i USA

Ett av USA:s mest kontroversiella företag är den jättelika varuhuskedjan Wal-Mart. Kritiker säger att de bedriver en ren rovdrift på sina anställda. Just nu genomför fackliga organisationer och demokraterna en busskampanj runt USA mot Wal-Mart. Ekots korrespondent var med när bussen kom till Baltimore på östkusten.

Det är nästan 40 grader varmt så de några hundra som har samlats framför kampanjbussen parkerad nära Vietnammonumentet i Baltimore svettas. Men den tidigare demokratiske kongressledamoten Kweisi Mfume säger att det ska bli ännu hetare - för Walmart.

För människorna här står Wal-Mart för det sämsta inom amerikansk företagsamhet, varuhuskedjan har nästan 1,4 miljoner anställda bara i USA, en av dem är Cyntia Mari.

Snålar på sjukförsäkringen
50-åriga Cyntia Maari säger att hon arbetat sex år på Wal-Mart och att hon nu kommit upp i 9 dollar och 47 cent eller ungefär 70 kronor i timmen, inte mycket, säger hon. Men hon klarar sig eftersom barnen är utflugna och hennes man har ett arbete. Hon säger att Wal-Mart också snålar på sjukförsäkringen till de anställda, något som företagen i USA brukar hjälpa till med.

Och så är det där med att det inte finns några fackföreningar på Wal-Mart.

– De anställda är rädda, säger Cyntia Mari, de är rädda för att om man startar en fackförening så kommer Wal-Mart att stänga det varuhuset, vilket faktiskt skett.


I utkanten av mötet cirkulerar en grupp människor med ett annat budskap.

”Tillställning av betalda kritiker”
– Vi ser det här som en tillställning av betalda kritiker och fackledare, men de anställda vill inte ha några fackföreningar, säger Kevin Sheridan som talar för en organisation som heter Löntagarfamiljer för Wal-Mart; andra sidan säger förstås att den är finansierad av företaget.

Sheridan hävdar i varje fall att Wal-Mart gör mer för vanliga amerikaner än någon annan.

– En genomsnittlig löntagarfamilj tjänar 2300 dollar per år genom att handla på Wal-Mart beroende på den låga priserna, säger Kevin Sheridan.

Börjar brännas under fötterna
Fast nu börjar det brännas lite under fötterna på företaget. Stadsfullmäktige i Chicago har nyligen beslutat att de inte ska få öppna några nya varuhus i staden om de inte höjer lönerna och sjukvårdssubventionerna.

– Det kan vara ett litet positivt steg, säger Duchy Trachtenburg, på feministiska Maryland Now som också agerar mot Wal-Mart.

– Men lönerna är så låga att det nog behövs en stor höjning, säger hon.

Under alla omständigheter funderar nu flera stora amerikanska städer på att följa efter Chicago och ställa hårda krav på Wal-Mart.

Sten Sjöström, Baltimore, Maryland
sten.sjostrom@sr.se