Ledande Hamaspolitiker gripen

Israels offensiv mot palestinierna i Gaza är inne på sin sjätte vecka. På den ockuperade Västbanken grep israelerna natten mot söndagen ytterligare en ledande Hamaspolitiker.

I natt bankade det på dörren hemma hos det palestinska parlamentets talman Aziz Dweik i Ramallah på Västbanken. När han fortfarande iklädd sin pyjamas öppnade såg han att huset var omringat av israeliska soldater som beordrade honom att följa med.

Det var israelernas tredje försök att gripa Aziz Dweik och nu lyckades de fånga in honom. Enligt den israeliska arméns talesman togs han tillfånga eftersom han leder det palestinska parlamentet som domineras av det terroriststämplade Hamas.

Ska ställas inför rätta
Israelerna grep redan i slutet av juni åtta Hamasministrar och 23 av organisationens parlamentsledamöter. Men talman Aziz Dweik är den hittills högst uppsatte Hamaspolitikern som Israel fängslat. Meningen är att han och de andra skall ställas inför rätta och dömas för sitt brott: Att leda Hamas. Tre av de tidigare gripna har redan släppts i brist på bevis.

Medan israelerna jagar Hamasledare på Västbanken fortsätter de militära operationerna mot Hamas och de andra militanta organisationerna med full kraft i Gaza.

Hundrasjuttio palestinier har dödats
Hittills under veckoslutet har sex palestinier dödats under flygattacker i den södra delen av Gazaremsan. Tre av de dödade var barn. Under den israeliska offensiven i Gaza som har pågått sedan slutet av juni har enligt FN över 170 palestinier dödats, av dem är mer än 40 barn.

De israeliska angreppen och Israels fullständiga kontroll av all införsel av mat och andra förnödenheter till Gaza har medfört stora umbäranden för befolkningen. Flera hjälporganisationer varnar för en allvarlig humanitär kris i området om inte förhållandena snart normaliseras.

Men Israel säger att angreppen fortsätter till dess man får tillbaka den soldat som har kidnappats av militanta palestinier. Och Israel vägrar att ge palestinska fångar i utbyte mot soldaten.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se