Persson vill ha internationell konferens

Göran Perssons tal i Björkvik i Katrineholm handlade bland annat om krisen i Libanon. Sverige erbjuder sig att stå värd för en internationell konferens för att få stater att skänka pengar till återuppbyggnadet av Libanon.

– Vi kan ta ledningen internationellt i en humanitär insats för att bygga upp Libanon igen. Därför att när väl freden finns så ska människor kunna leva ett drägligt liv.

Göran Persson har de senaste dagarna talat med flera inflytelserika staters ledare och fått positiva reaktioner på förslaget att Sverige ska stå värd för en konferens för att få stater att skänka pengar till återuppbyggnaden av Libanon när parterna väl upphört med striderna.

Persson gick idag längre än förslaget till FN-resolution och krävde omedelbart eldupphör.

Inte diskuterat med utrikesdepartementet
– Jag har ännu inte diskuterat den med utrikesdepartementet, det är klart att det finns svagheter i den. Jag har läst den men vi är inte färdiga med en svensk ståndpunkt. Det är klart att hur man behandlar den södra delen av Libanon vad gäller exempelvis närvaro av israelisk militär, på den punkten kunde man vara klarare, sa Göran Persson.

Inrikespolitiskt kritiserade Göran Persson de borgerliga partierna för brist på miljöpolitik. Göran Persson lovade också att under nästa mandatperiod utvärdera om ytterligare en kärnkraftsreaktor kan stängas. På längre sikt ska kärnkraften avvecklas, sa han.

Mer pengar till de äldre
Socialdemokraterna satsar också på de äldre. Ålderspensionärer och förtidspensionärer som har låg inkomst kommer att få höjt bostadsbidrag motsvarande ett par hundra kronor per månad om socialdemokraterna vinner valet, utlovade Persson.

Göran Persson sa också att han ser fram emot valrörelsen och diskussionen med de andra politiska partierna:

- Socialdemokraterna och Persson har bara tur sa de. Ja, det är möjligt att vi har tur. Men då infinner sig också frågan: Varför byta ut en regering som har tur, mot ett borgerligt alternativ som varje gång de regerat har haft otur?

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se