Aids-konferensen i Barcelona avslutades

Efter en veckas diskussioner mellan 15 000 läkare, forskare och politiker avslutades på fredagen den 14:e världskonferensen om aids i Barcelona. Några banbrytande nyheter presenterades inte på mötet men läkaren Jan Olof Morfeldt, ordförande i stiftelsen Noaks Ark, ser det rekordstora deltagandet som ett definitivt tecken på att aids-frågan nu är en angelägenhet för samtliga sektorer i samhället.
Sydafrikas förre president Nelson Mandela kallade aids ett krig mot mänskligheten och uppmanade tillsammans med USA:s förre president Bill Clinton de rika länderna i väst att bidra med mer resurser till kampen mot viruset. Hittills har 25 miljoner människor avlidit i hiv/aids-relaterade sjukdomar men snarare än att ha nått sin kulmen befarar FN att ytterligare 70 miljoner personer kommer att dö i aids inom de närmaste 20 åren. Södra Afrika värst drabbat Värst drabbade är länderna i södra Afrika, i Botswana är 40 procent av befolkningen smittade med hiv. På konferensen presenterades flera positiva exempel på hur behandlingen av sjuka ständigt blir bättre men något vaccin eller botemedel tror vare sig forskare eller läkare på inom ööverskådlig framtid. ”Förebyggande arbete viktigast nu” Läkaren Jan Olof Morfeldt, ordförande i stiftelsen Noaks Ark, ser det förebyggande arbetet som det viktigaste den närmaste framtiden. – Ett botemedel ligger så långt fram i tiden så det är ingen som ens vågar tala om det. Möjligheterna att hitta det just nu, de är mycket små, och fokus väldigt mycket efter den här konferensen, det är att nu måste det här lyftas upp på högsta politiska nivå, i alla länder. Regeringar måste ta ett större ansvar, regeringar måste samarbeta med läkemedelsbolagen om att hitta vägar hur man ska kunna få fram läkemedel till alla som behöver det, säger Morfeldt.
Johan Schmidt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".