Fosfater i tvättmedel kan förbjudas

Regeringen vill förbjuda fosfater i tvätt- och rengöringsmedel och gav nyligen Kemikalieinspektionen i uppdrag att utreda ett sånt förbud. Motivet är att rädda Östersjön från övergödning.

Men tvättmedelsbranschen är tveksam till uppsåtet.

– Det är oerhört viktigt nu att myndigheterna, Kemikalieinspektionen, Naturvårdsverket utreder det här ordentligt så att det inte bara blir ett förbud som är ett spel för gallerierna, säger Olof Holmer, vd för Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF.

Tvättmedelsbranschen med en total omsättning på fyra miljarder årligen, menar att regeringen flörtar med miljöopinionen.

Övergödning i Östersjön
I utredningsuppdraget hänvisar regeringen till att det gäller att rädda Östersjön från övergödning och att vi inte längre kan förlita oss på att kommunala reningsverk tar hand om fosfatet i tvättmedlen.

Regeringen pekar direkt på att en miljon privata avloppsanläggningar saknar fosfatrening. KTF menar att regeringen räknar fel.

– För det första ligger inte alla vid Östersjön, för det andra handlar det mycket om sommarstugor och för det tredje har de också andra typer av rening. Så raka rör ut i Östersjön, det hoppas jag att vi inte har längre, säger Olof Holmer.

I dag är redan tre av fyra tvättmedel fosfatfria. Så kallade zeoliter har ersatt fosfat som avhärdare. Däremot innehåller nästan alla maskindiskmedel ännu fosfat.

KTF positivt till förbud
Maskindiskmedlen kommer att bli dyrare, utan fosfat, tror Olof Holmer. Men om fosfatfria medel räddar Östersjön så är KTF positivt till ett förbud.

De anser dock att regeringens utredare, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket, först måste klargöra att de inte på förhand har låst sig vid ett förbud.

– Det hoppas vi, och tror definitivt att myndigheterna har så stor integritet att de utreder det här förutsättningslöst, säger Olof Holmer, vd för Kemisk-tekniska leverantörsförbundet.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se