Sommarjobbare kollar sina rättigheter

På LO:s telefonjour för unga sommarjobbare har hittills femtio procent fler än förra året ringt för att fråga om löner och regler. Förra veckan skickade Arbetsmiljöverket hem en 12-åring som jobbade utan lön på ett kafé på Orust på västkusten.
LO:s årliga kampanj Facket i Sommarland, är igång under tio veckor med start i början av juni. Även om telefonjouren med sina fyra anställda syns mest i reklamen, är det ute på arbetsplatserna som de flesta kontakter tas. Kunskapen låg Lisen Elving är en av sju i en grupp av LO-informatörer i röda t-shirts som har som sommarjobb att prata jobbrättigheter med ett tusental unga sommarjobbare. – Minst 80 procent har ingen aning om sina rättigheter på ett arbete, säger hon. Just den här eftermiddagen patrullerar gruppen nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm. Framför ett av Lyckohjulen träffar vi 15-åriga Deborah Ghebre: Har du kollat upp vad du har för rättigheter, vilken lön du ska ha och så? – Nej det har jag inte. Varför inte? – Därför.., jag vet inte. Jag har ingen aning. Mest tjejer Kampanjen är inne på sin åttonde sommar. På tre år har antalet samtal till telefonjouren mer än dubblats, och hittills i år har i snitt 300 personer i veckan hört av sig. De flesta som hör av sig är tjejer, något LO tror beror på att killar oftare sommarjobbar i industrin, där kollektivavtal och fackklubbar är vanligare än till exempel i handeln och på krogar och kaféer. Facklig värvning Hittills har enbart telefonjouren värvat mellan trettio och fyrtio ungdomar till LO, och Lisens grupp har tagit emot ett tiotal medlemsansökningar. Men hon ser inget problem i att ha två roller, en som informatör, en annan som värvar ungdomar till facket: – Nej, faktiskt inte, i första hand informerar jag bara om rättigheter. Men om någon frågar, och vill gå med i facket, då lägger jag ju fram en ansökan, säger Lisen Elving
Anders Kilander, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".