Bara neråt på alla börserna

Stockhomsbörsen har fallit kraftigt sedan årsskiftet, och osäkerheten är stor bland investerarna. Osäkerheten finns på alla marknader runt om i världen.
Det tycks inte vara någon hejd på börsfallen just nu. Sedan årsskiftet har stockholmsbörsens SAX-index fallit med 29 procent och det mycket på grund av att bolag som Ericsson ochIT-bolagen gått ännu sämre. Den senaste veckan har index minskat med 6 procent och om en sådan vecka för kanske ett år sedan fick analytkerna att börja ropa om köpläge och telekomaktier som såg attraktiva ut, håller de flesta i dag en låg profil, väl medvetna om att det som har halverats i värde en gång, mycket väl kan göra om den bedriften igen. Men som man briukar säga, det kunde vara värre.tillväxtbörser osm amerikansk Nasdaq och tyska Neuer Markt har drabbats ännu hårdare. Neuer Markt har tappat nästan halva värdet i år. Att uttala sig om hur det blir framöver är det få som vill göra idag, främst kanske för att de som vågat sticka ut hakan och tala om uppruyckning hamnat pinsamt fel på sistone, dels för att indikationerna är svåra att tolka. Skanaler som den i Worldcom kan tyda på att det fortsätter ner, smatidigt som undersökningarpekar på återhämtning i ekonomin och många företag kan visa upp stabila siffror. Rapporten från järnpulvertillverkaren Höganäs i dag var ett sådant exempel. Men oäkerheten dominerar ändå stockholmsbörsen denna sommar. Ett talande exempel torde vara att Intrum Justitia, som sysslar med inkassoverksamhet, är de enda av de företag som noterats i år på stockholmsbörsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista