Forsmarks kärnkraftverk.

Forsmark byggs om efter kärnkraftsstopp

Kärnkraftsverket Forsmark tror sig nu veta exakt vad som låg bakom reaktorincidenten för två veckor sedan. Forsmark ska nu byggas om och man hoppas kunna få igång kärnkraftsreaktorn så snart som möjligt.

– Genom att vi nu vet det exakta förloppet och att vi lyckades återskapa även den här felbilden så vet vi mer i detalj vilka delar som behöver ombyggnation. Hela kraftverket behöver inte byggas om, säger Forsmarks informationschef Cleas Inge Andersson.

Det var den 25 juli som ett elfel i ett ställverk ledde till att en del av säkerhetssystemet slogs ut i Forsmark.

Felet stitter i UPS:en
Händelseförloppet har nu simulerats i ett laboratorium i Tyskland och enligt Cleas Inge Andersson sitter felet precis som man tidigare trott i den så kallade UPS:en. Det är ett reservförsörjningssystem med batterier som ska förhindra att strömmen slås ut. 

Men exakt vad som orsakade felet vill Cleas inge Andersson inte gå in på ännu.

Forsmark kommer så snart det är möjligt, kanske redan på tisdag, skicka in en ansökan till Statens kärnkraftsinspektion, SKI, om att få starta igång kärnkraftverket igen. 

SKI avgör
SKI ska sedan avgöra om de ombyggnationer som föreslås är tillräckliga för att garantera säkerheten. Hur lång tid det kan ta innan ett beslut kan fattas vill SKI inte spekulera i.

Övriga kärnkraftsreaktorer som stängdes av säkerhetsskäl efter stoppet måste nu också skicka in ansökningar till SKI innan de kan starta igen. 

– De måste naturligtvis redovisa hur de hanterar problemet. Vi utgår från att vi kanske måste göra förändringar på alla kärnkraftverk, säger Leif Carlsson, som är inspektionschef på SKI.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".