Lindh beklagar USA-krav i FN

Utrikesminister Anna Lindh välkomnar fredagens kompromiss i FN:s säkerhetsråd som garanterar att FN:s insats i Bosnien förlängs, men hon beklagar USA:s krav på att amerikanska soldater inte ska kunna ställas inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen i Haag.
FN:s säkerhetsråd beslutade sent på fredagskvällen att undanta amerikaner med FN-uppdrag från att kunna åtalas vid den nya internationella brottmålsdomstolen i Haag. Beslutet är en kompromiss och gäller i 12 månader. Inte heller militär och civil personal som har FN-uppdrag och kommer från länder som inte ratificerat avtalet om den nya internationella brottmålsdomstolen i Haag ska kunna åtalas och dömas av domstolen. Undantaget gäller i 12 månader men kan sedan förlängas. Beslutet i säkerhetsrådet var enhälligt. Det var också beslutet därefter att förlänga FN:s insats i Bosnien. Natten till lördagen kunde FN:s rättschef Hans Corell andas ut: - Det är naturligtvis en framgång att rådet har lyckats enas, säger han. ”Vi har inte ändrat oss i principfrågan men nu får vi ett års rådrum”, sade USA:s FN-ambassadör John Negroponte efter beslutet i säkerhetsrådet. Övriga medlemmar av rådet har varit ytterst irriterade över att USA satt allt på spel i vad man menar är en konstruerad principfråga, ”men europeerna förstår inte att vid ett storskaligt krig, med stöd av FN mot exempelvis Irak, så vill vi inte riskera att amerikanska officerare och soldater ska kunna dömas av en politiskt styrd, internationell domstol”, säger en källa inom det amerikanska utrikesdepartementet till Ekot.
Thomas Nordegren, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".