Klicka för karta

Skogsbrand rasar på flera håll i Norrland

Uppdaterad 18:17
Det är extremt torrt markerna i Norrland och skogsbränder rasar på många håll. I många kommuner råder eldningsförbud eftersom brandrisken bedöms som stor.

Räddningstjänsten har i flera fall tagit hjälp av hemvärnet. Thomas Fälldin från Ullånger jobbar vanligtvis på en såg men har i dag istället arbetat med att släcka branden på Gådeåberget utanför Härnösand.

– Jag började åtta i morse

Är det tungt jobb?

– Ja, slangen det är mest jobbigt.

Hur känns det att vara ute på ett sådant här uppdrag?

– Det är roligt att hjälpa till, så att inte branden blir värre, säger Thomas Fälldin.

Thomas Fälldin är trött och svart av sot och smuts alldeles nedanför berget ligger ett villaområde, men vindarna har varit gynnsamma och inte blåst ner mot samhället.

Nya bränder flammar upp
Nu återstår eftersläckningsarbete men hela tiden flammar nya bränder upp runt om i norra Sverige i Bynäset två och en halv mil öster om Strömsund försöker räddningstjänsten att få kontroll över en svårsläckt brand, det brinner i trakterna av Skellefteå och i Viskan väster om Sundsvall försöker räddningstjänsten få en brand under kontroll.

Kommunernas ansvar
Brandflyget är ett viktigt sätt att upptäcka bränder tidigt men när brandflyget som en statlig resurs togs bort 2003 har det varit kommunernas ansvar att själva anlita till exempel flygklubbar för att spana efter bränder.

Henrik Östlund, brandingenjör vid brandförsvar i Umeå tror många bränder skulle kunna upptäckas.

– Det är klart att eftersom det här ganska kostsamt så betyder det att små kommuner blir tvungna att gå ihop, med samarbete att få till stånd flygningar. Det blir krångligare och risken är då överhängande att det blir mindre flygningar av den orsaken, säger Henrik Östlund.

Hur stora värden som skulle kunna räddas genom ett utökat brandflyg är svårt att säga men de flesta bränder är lättare att upptäcka från luften än på något annat sätt.

– Flyger man mer så upptäcker man mer bränder tidigt, säger Henrik Östlund

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".