Mindre skatt för pendlare från Kemi

Högavlönade i Haparanda spar 100 000-tals kronor i skatt genom att bosätta sig i Kemi i Finland, drygt två mil från gränsen. Varje år får skattekontoret i Haparanda in ungefär 600 ansökningar om så kallad särskild skatt och enligt vårdcentralen gör den lägre skatten att det blir lättare att skaffa läkare till stan.
Granne med Haparanda, på finska sidan, ligger Torneå kommun. Den som bor där och jobbar i Haparanda skattar ungefär som vanligt, men sydöst om Torneå, utan att gränsa till Sverige, ligger Kemi kommun. Därifrån är det två mil till svenska Haparanda och den som dagpendlar däremellan betalar bara svensk statlig skatt, 25 procent inkomsten. En som tjänar exempelvis 200 000 kr per år, och har avdrag att göra, går back på den särskilda inkomstskatten för utomlands bosatta som det heter, men för dem som tjänar mer lönar det sig. Det finns till exempel läkare i Haparanda som betalar 100 000-tals kronor mindre i skatt tack vare att de bor i finska Kemi, enligt skattemyndigheten. Det gör det lättare att få personal dit, säger Timo Tanner, verksamhetschef på Haparanda vårdcentral: – Haparanda är ett av de ställen vart det är svårast att rekrytera läkare. Att det finns en sådan här skattefördel är ju en sak som väger i andra riktningen, säger Tanner.
Erica Sundén, SR Norrbotten och Pia Sjögren, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".