Pakistans ledare försvarar sina planer

I Pakistans måste militären ha ett avgörande inflytande över landets styre för västerländsk demokrati fungerar inte. Det sade landets ledare general Pervez Musharraf i ett direktsänt TV-tal på fredagen där han försvarade sina planera på att ändra grundlagen.
- Om verklig demokrati hade fungerat i Pakistan skulle jag inte sitta här, sade Pervez Musharraf i generalsuniform framför TV-kamerorna. Efter militärkuppen i oktober 1999 har han steg för steg befäst sin egen och militärens makt. Fredagens direktsända TV-tal var avsett att för medborgarna förklara de förändringar av landets grundlag som Musharraf nu tänker genomföra. Det nationella säkerhetsrådet blir landets högsta beslutade organ. Presidenten, det vill säga Musharraf själv, blir rådets ordförande. Vid sin sida får han den nationelle försvarschefen och de tre försvarsgrenscheferna. Även om rådets medlemmar också kommer att bestå av civila befattningshavare med platser för premiärminister och oppositionsledare som har utsetts i allmänna val kommer det nya nationella säkerhetsrådet att permanenta militärens inflytande som en central politisk kraft i Pakistan. Säkerhetsrådet får makt att avskeda premiärminister och regering, och att upplösa parlamentet. Pervez Musharraf förklarade strax efter sitt maktövertagande att hans mål var att återställa verklig demokrati i Pakistan. Den 10 oktober blir det parlamentsval, men de politiska partierna fördömer Musharrafs åtgärder och anklagar honom för att återföra Pakistan till militärdiktatur. Pakistan har haft militärstyre under halva sin histora. Musharrafs politiska strategi har gett honom allt mera makt men också allt flera fiender. Starka grupper i Pakistan går emot honom och generalen hotar att bli isolerad i presidentpalatset. Musharrafs bästa vänner finns i Washington. För Förenta staterna är general Musharraf en viktig allierad sedan han bröt med talibanregimen i Afghanistan och slöt upp vid USA:s sida i kampen mot al-Qaeda och internationell terrorism, även när generalen skapar sin egen demokrati.
Börje Remdahl, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".