Ökat motstånd mot reklam bland politiker

Motståndet mot reklam ökar bland svenska riksdagsledamöter. Fler än hälften vill enligt en undersökning i tidningen Dagens Media begränsa reklamen, till både mängd och innehåll.

– När det gäller reklam på offentliga platser så reagerar jag väldigt mycket på den könsdiskriminerade reklamen. Jag reagerar också på reklam som är på platser som kan skapa trafikosäkerhet. Det här behöver det bli bättre regler kring, säger vänsterpartisten Siv Holma.

Vad händer då med yttrandefriheten?

– Det är ju en balansgång men när det gäller vissa saker så måste man ändå kunna få det överordnat yttrandefriheten.

Hälften vill minska reklamen
Hälften av de tillfrågade 100 ledamöterna vill minska mängden reklam och 60 procent vill ha tydligare regler för hur reklamen utformas. Det är en ökning jämfört med förra årets undersökning.

De säger till tidningen Dagens Media, som genomfört undersökningen, att reklamen är för påträngande och att det offentliga rummet är översexualiserat.

”Det är alarmerande”
Men på Sveriges reklamförbund är de förfärade över siffrorna.

– Det är alarmerande att reklamfientligheten ökar så pass starkt. Jag tror inte att politikerna alltid inser att reklamen är en del av det kommersiella samhället som betalar för en massa saker. Utan reklamen så blir det plötsligt väldigt dyrt med en massa olika saker i samhället och i näringslivet, säger Pia Grahn Brikell, vd för Sveriges reklamförbund.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".