Hempel sammanfattar Almedalsveckan

Den politiska veckan i Almedalen är slut. Statsminister Göran Persson talade i Almedalen för första gången, inför rekordpublik, men det var det som hände på den borgerliga sidan som drog till sig det största intresset.
På torsdagen var de borgerliga partiledarna nära att göra självmål. Klyftan om familjepolitiken djupnade. På fredagen visade de upp en enig fasad och presenterade en sammanställning av kända ståndpunkter, ett sorts valmanifest: Vägval för Sverige. Det påminner lite om dåvarande moderatledaren Carl Bildts och folkpartiledaren Bengt Westerbergs Ny start för Sverige 1991, ett tunt häfte som angav tonen i det årets valrörelse och bidrog till den borgerliga valsegern. Skillnaden är att centern och kristdemokraterna är med den här gången, och det ökar tyngden. Utåt verkar de borgerliga helt säkra på att Sverige får en ny regering den 15 september. Inåt är de närmast uppgivna och erkänner att chansen är liten. Förhoppningen från de borgerliga måste vara att åtminstone för en stund få makten över dagordningen och tvinga Göran Persson på defensiven, och kanske är de på väg att lyckas; just nu ägnar sig socialdemokraterna mest åt att reagera på borgerliga förslag och anpassa dessa så att de passar de egna grupperna. Det är inte säkert att det socialdemokratiska valmanifestet som kommer i mitten av augusti ändrar på den saken. Göran Perssons valrörelse går än så länge på lågvarv. Han ser glad ut och lutar sig bakåt. Det märktes i Almedalen där han bara tog i lite lätt mot moderaterna. Maud Olofssons generalangrepp på alla möjliga områden besvarade han genom att berömma henne för bytet av familjepolitik. Vänsterpartiets ledare Gudrun Schman satsar på bostadsfrågan och vill använda många miljarder för att bygga 40 000 nya bostäder. Almedalen har vimlat av dyra vallöften. Därmed är vi inne på Sveriges ekonomi. Från båda blocken kommer berättelser om de katastrofer som kommer att inträffa om den andra sidan vinner. De borgerliga hävdar i sitt manifest att läget påminner om 1988, då socialdemokraterna sköt upp alla obehagliga beslut, och seda kom den värsta ekonomiska krisen på deciennier. Göran Persson påminner i stället om 91-94 då de borgerliga regerade och varnar för en utgiftsexplosion med ofinansierade skattesänkningar, men just nu - när solen har lyst över Almedalen en hel vecka - är inte Sveriges ekonomi den allra största frågan.
Thomas Hempel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".