Protester mot valresultatet.

Röstomräkning inleds i Mexiko

Som valdomstolen i Mexiko beslutade i lördags så inleds nu en omräkning av drygt fyra miljoner röster från presidentvalet för drygt en månad sedan. Men den förlorande kandidaten Lopez Obrador är inte nöjd och kräver att alla röster ska räknas om.

Protesterna mot valresultatet fortsätter och kommer, enligt Andres Manuel Lopez Obradors anhängare, snart att spridas från Mexico City till resten av landet.

Men samtidigt som tonfallet tyder på en radikalisering, så finns det andra tecken som låter ana en viss uppmjukning.

Lopez Obradors parti, PRD, har till exempel beslutat att delta som kontrollanter under omräkningen av rösterna.

Motvilligt erkännande
Även om det sker under protest så innebär det ändå ett motvilligt erkännande av valdomstolens beslut. Att inte göra det hade, å andra sidan, varit politiskt kostsamt.

För när valdomstolen beslutade att bara tio procent av rösterna skulle räknas om, så skedde diskussionen helt öppet i direktsänd tv, och alla mexikanare kunde själva ta del av hur PRD:s argument behandlades av domarna ett efter ett.

Beslutet var nog egentligen en seger för Lopez Obrador. De vallokaler där omräkningen kommer att ske, är just sådana där han förlorade.

Stort urval
Det rör sig om ett stort urval som ger ett betydligt stabilare statistiskt underlag än de vallokalsundersökningar som Lopez Obrador själv hänvisar till för att hävda att han segrat.

Omräkningen innebär att valet fortfarande är en öppen affär och att resultatet kan komma att ändras, eller till och med att valet ogiltigförklaras. Det skulle i så fall vara en seger för Lopez Obrador.

Men den stora frågan är vad som händer om omräkningen istället bekräftar att det är hans motståndare Felipe Calderon som segrat.

Det mesta tyder på att Lopez Obrador då kommer att fortsätta med protesterna.

Bästa valet någonsin
Men om han ska lyckas beror till stor del på hur hans partikamrater som segrade i de andra val som hölls samtidigt med presidentvalet kommer att reagera.

För valet den 2 juli var det bästa val PRD någonsin gjort. Alla viktiga kandidater till borgmästarposten i Mexico City, till kongressen, till delstatsförsamlingar och till kommunala församlingar segrade.

Frågan är alltså om de är villiga att ge upp sin seger för en sak vars mål inte längre vore särskilt klart.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".