Persson ger inget besked om gasledning

Statsminister Göran Persson ger inget besked om den svenska inställningen till den planerade rysk-tyska gasledningen strax utanför Gotland. Sverige har möjlighet att säga nej till anläggningen på svenskt vatten, som bland annat innebär att ett 70 meter högt kompressortorn byggs.

– Det handlar om ansvar för Östersjöns miljö, om långsiktig energiförsörjning i Europa och om relationer till alla stater som finns omkring Östersjön, så att det är en svår politisk fråga och en grannlaga miljöprövning som ligger framför, säger Göran Persson.

Den planerade gasledningen ska förse Tyskland med gas från Ryssland. Den ska läggas på havsbotten från finska viken ner till Tyska kusten.

Leds av Gerhard Schröder
Det konsortium som vill bygga leds av Tysklands förre förbundskansler Gerhard Schröder och på rysk sida har president Vladimir Putin ställt sig i spetsen för projektet.

Redan om fyra år ska ledningen förse tyskarna med naturgas från Ryssland. Ledningen kommer delvis att gå över svensk kontinentalsocke,l och en noggrann svensk granskning görs alltså enligt statsminister Göran Persson.

Sverige har alltså hittills inte framfört några invändningar mot själva projektet. Det är dock klart att regeringen inte tänker låta gasledningen gå upp på svensk mark.

Kompressortorn ska byggas vid Fårö
Enligt det rysk-tyska projektet ska ett 70 meter högt kompressortorn byggas öster om Fårö, för att hålla trycket i gasledningen.

Göran Persson har fått EU:s ministerråd att stödja en miljögranskning av projektet, men han tycker ännu att det för tidigt att ha någon uppfattning om Sverige ska säga ja eller nej till byggplanerna.

Vad kan Ryssland och Tyskland räkna med för besked när det gäller den här kompressorstationen?

– Det kan inte jag på förhand skriva ut, det är just det som prövningen kommer att avse, och det kommer att ske på ett seriöst sätt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".