Alliansen vill ge patienter laglig rätt att välja vård.

Alliansen vill lagstifta om fritt vårdval

De borgerliga partiledarna vill lagstifta om möjligheten till fritt vårdval. Det innebär att patienter som inte får vård inom tiden för vårdgarantin ska ha laglig rätt till vård i annat landsting.

Lagstiftningen behövs eftersom den vårdgaranti som redan finns idag inte fungerar, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg.

– Om jag köper ett kylskåp av Electrolux så betalar jag ju pengar till dem. Då är de skyldiga att garantera varan. Om jag bor i Värmland så har jag betalat landstingsskatt i Värmlands läns landsting för att jag ska få vård när jag blir sjuk. Får jag inte det är det deras ansvar att uppfylla garantin antingen genom  att ge mig vården eller att betala pengar så att jag får den någon annanstans, säger han.

Långa vårdköer
Lars Leijonborg och de tre andra borgerliga partiledarna menar att den vårdgaranti som den socialdemokratiska regeringen infört, som bygger på en överenskommelse mellan landstingen och staten, inte fungerar. Patienter får fortfarande vänta i vårdkö utan vård.

En borgerlig arbetsgrupp har tidigare lagt förslag om att lagstifta om vårdgarantin och att patienter ska få rätt till information om var man kan få vård utanför det egna landstinget, och var köerna är kortast. 

På den borgerliga valturnén med buss genom Västsverige la de till ytterligare ett löfte. Partiledarna sa att om det blir borgerlig regering ska patienterna också få laglig rätt att välja den vård de vill ha.

Kan stämma landstinget
Skillnaden mot dagens möjlighet att få vård i ett annat landsting är att en patient som inte får sin vilja igenom ska kunna stämma landstinget.

– Dels ser vi till att det blir en lagstiftning,  vilket i sig markerar att du själv har större makt som patient. Dessutom är vi mycket mer öppna för att det kan finnas olika utförare som gör jobbet, säger Fredrik Reinfeldt.

Kan det inte bli riskabelt för de landsting som redan har dålig ekonomi om de tvingas betala dyra sjukhusräkningar för patienter som åker någon annanstans för att få vård?

– Det är dags att bli bättre på att ta hand om sina patienter och inte möta sina vårdbehövande medborgare med långa köer, säger Fredrik Reinfeldt.

Vårdminister Ylva Johansson är kritisk till förslagen. Hon säger till TT att de bäddar för en privatisering av sjukvården. Enligt Ylva Johansson har gällande vårdgaranti halverat väntetiderna inom vården 

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".