Sjukvårdsupplysning anmäler sig själv

I Skåne har två hjärtsjuka män dött sedan de sökt och fått råd från den nyinrättade sjukvårdsupplysningen där, och nu har sjukvårdsupplysningen anmält sig själv till Socialstyrelsen.
– Det är väldigt tråkigt i just de här två enskilda fallen, men det är ju ingenting som sjukvårdsupplysningen kan lastas för, säger Stefan Bremberg, medicinskt ansvarig läkare på sjukvårdsupplysningen i Skåne. Den ene av de två männen hade haft en hjärtinfarkt och ringde sjukvårdsupplysningen på grund av bröstsmärtor. Den andre hade hög feber och och var sedan tidigare hjärtopererad. Båda två fick rådet att avvakta och söka sig till sjukhus först om symptomen förvärrades. Båda männen avled kort efter det att de varit i kontakt med sjukvårdsupplysningen, och nu har alltså Stefan Bremberg själv anmält fallen till granskning: – Vi har anmält det till Socialstyrelsen enligt Lex Maria, det vill säga vi ber Socialstyrelsen titta på hur vi har hanterat ärendena och om det finns någonting i våra rutiner eller i våra råd som skulle vara bristfälliga, säger Bremberg. Finns det anledning att misstänka att sjukvårdsupplysningen har gjort några fel? – Den interna granskning som vi har gjort har inte gett anledning till någon sådan misstanke, svarar Bremberg.
Elin Lemel, SR Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".