Skärpt straff för klotter väntas

Regeringen väntas i höst komma med förslag om skärpt lagstiftning för att komma åt problemet med klotter. Regeringen vill höja maxstraffet för skadegörelse och göra det enklare för poliser att ingripa mot misstänkta klottrare innan de skrider till verket, men justitieombudsmannen, JO, Claes Eklundh och konstnären Ernst Billgren är skeptiska till förslaget.
– Litet tillspetsat skulle man kunna säga det att med stöd av den regeln skulle polisen kunna kroppsvisitera i stort sett vilken ung människa som helst som man påträffar utomhus, på kvällen eller natten, som bär en ryggsäck eller en vid jacka, säger Claes Eklundh. Men klotter och graffiti kostar samhället väldigt mycket pengar - är det inte ett dyrt sätt det här att värna om den personliga integriteten? – Jag kan alltså inte se att något av de här förslagen skulle vara särskilt effektivt, svarar Eklundh. Förslaget som regeringen väntas presentera i höst bygger på två strategier för att komma åt problemen med klotter. Först och främst vill regeringen att maxstraffet för skadegörelse höjs från dagens sex månader till ett år. En poäng med detta skulle vara att fler klottrare därigenom kan dömas till fängelsestraff i stället för böter. Den andra delen av förslaget bygger på att polisen enklare ska kunna kroppsvisitera misstänkta element, kanske en välkänd klottrare som påträffas med sprayburkar i tunnelbanan. Idag är det svårt eftersom kroppsvisitation i förebyggande syfte bara accepteras när det handlar om riktigt allvarliga brott, men förslaget möter alltså motstånd från justitieombudsmannen som också anser att ett förslag på lagändringar borde inrikta sig på skadegörelse i allmänhet och inte bara på klotter. Konstnär skeptisk Konstnären Ernst Billgren menar att klotter oftast är ett problem, men han är tveksam till om skärpta straff skulle hjälpa: – Det är klart det kan vara jobbigt med klotter, om man till exempel får sin egen bild nersprejad och sådant, men om idén är att man ska minska klottret så är jag inte säker på att en straffskärpning är bra, för det är väl en grupp som inte så mycket tänker sig för innan, säger Billgren. Ernst Billgren har också ett tips till de som gillar att måla och som idag gör det olovandes på elskåp eller husfasader: – Prova målarduk, det är ganska skoj också!
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".