Miljövänlig körning lönar sig.

Nya bilförare måste köra miljövänligt

I höst ska miljövänlig körning bli en obligatorisk del av slutprovet för körkort. Vägverket införde sparsam körning som moment i kursplanen för förarutbildningen i våras och till hösten införs det alltså också i själva proven.

Lars Arvén, chef för Ekmans bilskola i Stockholm ser bara fördelar med att sparsam körning poängteras mer.

- Om man lär dem att köra miljövänligt så för att nämna en summa. Låt säga att du kör 1500 mil per år, så kan du spara en 5-6000 kronor, och kör du ännu mer så spar du ännu mer pengar och det innebär att det går ut mindre bränsle och det blir mindre miljöförstöring. Så det är bara fördelar, dels en trafiksäkerhetsfördel och dels en miljöfördel, säger Lars Arvén.

Planera körningen
Sparsam körning har redan länge funnits med i undervisningsmaterialet på många bilskolor, men i våras inlemmades det i Vägverkets nya kursplan som har tagits fram i samarbete med bilskolorna i Sverige.

I själva förarprovet kan miljövänlig körning först prövas när de första kurserna hunnit läsa enligt den nya kursplanen, alltså i månadsskiftet september-oktober.

För många bilskoleelever handlar sparsam körning bara om att lära sig att planera körningen.

- Det gäller att tänka sig för i trafiken. Om du accelererar långsamt så drar du mindre bensin, det gäller att accelerera mjukt så att det drar lite bensin, säger Lars Arvén.

Men hur rimmar det med noll till hundra på sex sekunder?

- Det rimmar dåligt, men ändå så gör man bilar som går i 250 kilometer i timmen fast man inte får köra så fort, så det är inte mycket som rimmar i det avseendet, säger Lars Arvén

Trafiksäkert
Sparsam körning handlar enligt Vägverket inte bara om miljövänlig körning och att minska bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, utan om att sparsam körning ofta också är säkrare i trafiken. Kombinationen av argument är inte svår att få gehör för bland bilskoleeleverna, säger Lars Arvén.

- Du ska ju då tala om miljöaspekten, pengarna och säkerheten. Då tycker de det är fantastiskt bra om du tar upp alla tre grejerna, säger Lars Arvén.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".