Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fidel Castros stol står tom i parlamentet.

Rykten om Castros tillstånd flödar

På Kuba ger myndigheterna lugnande signaler om att Fidel Castro är på bättringsvägen. Men många undrar ändå varför inte hans bror och efterträdare Raul har visat sig offentligt. Om det finns många spekulationer, men inga säkra svar.

En del rykten hävdar att även Raul Castro är sjuk. Andra säger att han är djupt deprimerad på grund av sin hustrus svåra cancer.

De mest konspiratoriskt lagda misstänker att Fidel Castro i själva verket är död och att det nu pågår en intensiv maktkamp bakom kulisserna.

Ingenting är omöjligt. Men det troligaste är ändå att Raul Castro håller sig i bakgrunden helt enkelt för att visa att det inte är han personligen, utan kommunistpartiet som fyller det tomrum som Fidel Castros frånvaro har skapat.

Planerat länge
Det är dessutom något som planerats en längre tid. Det överraskande upprättandet nyligen av ett tolv medlemmar starkt sekretariat för att stärka partiledningen är ett uttryck för det.

Ett annat är Raul Castros egna ord på partiledningens senaste plenarmöte då han slog fast att partiet är den enda värdiga arvtagaren till Fidel Castro.

Raul har alltid varit partiets man, medan Fidel egentligen aldrig varit det. Hur lite den kubanska ledaren bryr sig om partiet har visats de senaste åren då han till och med skapat en egen apparat parallellt med partiet.

Tre favoritprojekt
Allt i syfte att, utan inblandning, kunna driva sina tre senaste favoritprojekt: uppbygget av lokala universitet runt om i landet, förvandlingen av kubansk sjukvård till en exportvara och etablerandet av ett nytt, decentraliserat energisystem för att komma till rätta med de ständiga elavbrott som plågat kubanerna de senaste tio åren.

Men att ansvaret för de projekten, liksom för den speciella fond som finansierar dem nu delegerats till sex ledande medlemmar av kommunistpartiet, som dessutom representerar olika generationer, det är ännu ett tecken på att det är partiet, mer än Raul som ska uppfattas som arvtagare.

Situationen nu innebär en unik möjlighet för kommunistpartiet att för första gången styra Kuba på allvar och inte enbart utföra Fidel Castros påbud.

Fortfarande officiell ledare
Men fortfarande är det Fidel Castro som det officiella Kuba håller fram som sin ledare.

Många tror att han, trots allt, kommer att göra ett kort framträdande i tv på sin födelsedag på söndag och att också Raul Castro då kommer att visa sig. Allt för att markera att den gamla ordningen ännu inte är bruten.

Men, som sagt, ingen vet. Allt är spekulationer. Castros hälsa är ju, som han själv förklarat, en statshemlighet.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".