"Kd mest positiva till aktiesparande"

Svenskarna är mer positiva till bättre villkor för aktiesparande än vad riksdagspartierna är. Det visar en rapport som undersökningsföretaget Synovate Temo har utfört på uppdrag av Aktiespararna, där tusen svenskar har tillfrågats om aktiespararnas villkor.

– Det jag är mest förvånad över är svenska folket inställning till skatterna. Och det är en positiv överraskning. Det har vi inte sett tidigare. Och dessutom är naturligtvis den grundläggande inställningen till ökat enskilt aktieägande också väldigt positiv, säger Lars-Erik Forsgårdh, vd för Aktiespararna.

Han syftar på kapitalvinstskatten och förmögenhetsskatten. Kravet på sänkta skatter för aktiesparandet får ett starkt stöd hos svenskarna. Undersökningen visar också att svenskarna är mer positiva till aktiesparande än de politiska partierna som har fått svara på samma frågor.
 
Lars-Erik Forsgård är besviken på partiernas svar. Socialdemokraterna tycker att det är viktigt att svenska börsbolag styrs av svenska intressen och att svenska folkets ägande i svenska börsföretag bör öka. Men Lars-Erik Forsgård menar att partiet är negativt till åtgärder i den riktningen.
Han hade också väntat sig mer positiva svar från den borgerliga alliansen.

– Ja, som helhet tycker jag med undantag för kristdemokraterna så tycker jag att de är en besvikelse. Även de tre övriga partierna inom alliansen, det vill säga folkpartiets, moderaternas och centerpartiets svar är en liten besvikelse jämfört med vad vi hade hoppats på, säger Lars-Erik Forsgårdh, vd för Aktiespararna.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".