Oro bland handikappade inför valet

Sedan posten flyttade ut i vanliga butiker har tillgängligheten för många handikappade minskat, och inför höstens val oroas nu handikappade över att de inte ska kunna poströsta i de nya lokalerna.
– Dels ligger de nya serviceställena långt bort, så att man inte kan ta sig dit med ordinarie kollektivtrafik utan får åka färdtjänst till posten, och när man väl kommer dit kan man inte ta sig in eller förflytta sig inne i lokalerna, för det är väldigt trångt, på en bensinstation till exempel, säger Handikappsombudsmannen Lars Lööw. Hur ser du på det? – Ja, det är inte värdigt en demokrati som Sverige att vi ska känna en oro för att människor som är medborgare och har rösträtt inte kan genomföra sitt val. Cirka en tredjedel av alla svenskar poströstar och en del av dem har handikapp som gör att höga trösklar och smala entrédörrar kan vara helt avgörande om man ska lyckas ta sig fram, och nu växer oron inför valet i höst. Tar man sig inte fram med sin rullstol finns visserligen möjligheten att rösta med ombud, men då går å andra sidan en annan grundläggande rättighet förlorad, valhemligheten. Lars Lööw anser att posten måste ta sitt ansvar till den 28 augusti då poströstningen inleds över landet. – Jag hoppas att Posten skaffar sig ett planmässigt och strukturerat arbete för att bygga bort de här hindrena i deras service, säger Lööw. Ingemar Sandberg på Posten presstjänst medger att det finns en del lokaler som inte är tillgänliga för handikappade men att man just nu jobbar med att försöka lösa problemet: – Vi ser till att höga trösklar ska tas bort, automatiska dörröppnare ska finnas och i den mån man inte kan ta bort trappor och trappsteg, då får vi bygga ramper. Kan du garantera nu inför valet att handikappade kommer att kunna rösta? – Jag kan inte garantera att det på vartenda serviceställe kommer att vara perfekt, men eftersom vi har tittat på det här och inventerat det här så behöver de som vill poströsta inte vara särskilt oroliga, menar jag, svarar Sandberg.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".