Börsbolag redovisar lägre vinster

Nu när flertalet av de stora börsbolagen har lämnat sina delårsrapporter för det andra kvartalet så är det dags att summera halvåret. Ett starkt första kvartal har följts upp av ett andra kvartal med lägre vinster.

– Det var otroligt hett under det första kvartalet med en obotligt optimism och stigande kurser, och det var överraskade darrigt särskilt under juni. Det har verkligen varit ett börshalvår med två ansikten, säger Peter Malmqvist analyschef på Nordnet.

Det har varit en god konjunktur under det första halvåret i år och bolagen visade en total vinstökning på 20 procent under det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol.

Ännu bättre gick det under det första kvartalet då bolagen totalt visade 35 procent högre vinster än det första kvartalet 2005.

Att andra kvartalet gick sämre än det första kvartalet beror bland annat på valutafluktuationer mellan den amerikanska dollarn och kronan.

De bolag som haft bäst vinstutveckling under det första halvåret är de konjunkturkänsliga bolagen som verkstadsföretagen och metallföretagen.

– Det är en stark konjunktur, visserligen är många av de här konjunkturkänsliga bolagen exportberoende, och följaktligen drabbas de lite av det något sämre valutaläget jämfört med de tidigare kvartalen. Men konjunkturläget är så pass starkt så att volymtillväxten är så pass god och för många företag är möjligheterna att höja priserna för att kompensera för stigande råvarupriser goda, Peter Malmqvist.  

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".