Skadligt för havande.

Passiv rökning kan leda till missfall

Risken för missfall för passiva rökare är mycket större än vad man tidigare trott. En studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att var fjärde kvinna som fått missfall utsatts för tobaksrök utan att själv vara aktiv rökare.

Det som överraskar forskaren Lena Georgie är att så många gravida kvinnor är utsatta för rök.

– Vi blev mest förvånade av att det är så många av icke-rökarna som var exponerade för passiv rökning, säger Lena Georgie.

Vad tror ni att det kan bero på?

– Det kanske var så att man inte tänkte på att man var exponerad. Man kanske satt på en restaurang och det var någon som rökte vid bordet bredvid och man tänkte kanske inte på om man var utsatt för passiv rökning eller om det var farligt.

1500 kvinnor i undersökningen
I undersökningen har knappt 500 kvinnor, som fått missfall jämförts med nästan 1 000 kvinnor där graviditeten fungerat utan komplikationer.

Kvinnorna delades in i olika grupper utifrån deras uppgifter om rökexponering och spår av nikotin i blodet. Då framkom det att risken för missfall är dubbelt så stor för aktiva rökare jämfört med dem som inte utsätts för sök. Risken är 67 procent större för dem som utsätts för passiv rökning.

En fjärdedel har utsatts för passiv rökning
Men det som mest överraskade forskarna var alltså att så många gravida kvinnor överlag utsätts för tobaksrök: en fjärdedel av dem som fick missfall och 19 procent av övriga gravida.

Lena Georgie tycker att det borde vara lättare för gravida kvinnor att undvika tobaksrök.

– Jag tycker att man verkligen ska skydda gravida kvinnor för all typ av tobaksrök.

Hur skulle det gå till?

– Då ska det vara så att rökarna får röka på andra ställen.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".