Svenskar stryks från USA:s terrorlista

Två av de tre svenskar som varit uppsatta på USA:s så kallade terrorlista stryks definitivt från listan. Det meddelar den amerikanska myndigheten för kontroll av utländska tillgångar. De tre svenskarna med somaliskt ursprung misstänktes för samröre med talibanerna och al-Qaida och har varit uppsatta på listan sedan i höstas. Sedan dess har de inte fått resa som de vill och deras tillgångar har varit frysta. (Ekot)
Abdirisak Aden, en av de tre, är lättad efter beskedet: - Ja, det känns väldigt skönt att slippa vara med på den här listan. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi har varit utpekade under åtta månader och att våra namn är brännmärkta, så det känns väldigt bra att mörkret är på väg att avslutas på något sätt. Det betyder att jag förhoppningsvis kan försöka att återigen leva ett normalt liv, säger Aden. Det är den amerikanska myndigheten Office of Foreign Assets Control, OFAC, som meddelat att man avser att stryka två svenska medborgare från den lista över personer och organisationer som misstänks ha samröre med talibanerna, al-Qaida med flera. – Det tycker vi är ett stort steg framåt och det visar ju också att arbetet har gett resultat, även om det har tagit för lång tid, säger utrikesminister Anna Lindh. Tycker du att ni från regeringen har gjort tillräckligt? – Ja, vi har gjort vad vi har kunnat. Vi började redan i november att driva rättssäkerhetsfrågorna allmänt, och vi har också under våren agerat väldigt aktivt för att få bort de här svenskarna från listan. Däremot kan jag villigt erkänna att det naturligtvis har varit svårt eftersom vi har varit väldigt ensamma och därför har det tagit oacceptabelt lång tid, och arbetet för att förbättra rättssäkerheten måste fortsätta. På vilket sätt? – Man måste få tydliga kriterier och krav för när individer och organisationer ska föras upp på FN:s sanktionslista, motsvarande de kriterier och krav som vi har i EU. Det måste också finnas en tydlig modell för hur man ska kunna överklaga den sortens beslut, och det måste finnas möjlighet för personerna att få till livsuppehälle för sig och sina familjer, säger Anna Lindh. Också FN och EU måste stryka Det var i november förra året som de tre svenskarna med somaliskt ursprung sattes upp på USA:s så kallade terrorlista och fick sina tillgångar frysta, i samband med att den somaliska banken Al Barakaat hamnade på listan. Den svenska regeringen har sedan jobbat för att få bort svenskarna från listan, när så nu sker måste också FN och EU stryka svenskarna från sina respektive listor innan frysningen av svenskarnas tillgångar hävs. Anna Lindh säger att regeringen nu kommer att jobba för att även den tredje svensken tas bort från listan, och att rättsäkerheten när det gäller terrorlistan ska förbättras. Silbersky rekommenderar avståndstagande Advokat Leif Silbersky som företräder de tre svenskarna tycker att det är ett glädjande besked att två av de nu stryks, men för att det ska ske måste de skriva på en försäkran om att de tar avstånd från Al Barakaat, och det kommer han att rekommendera sina klienter att göra, även om han ogillar det: – Jag tycker inte alls om det. Jag tycker det är felaktigt, men i en sådan här situation, för att uppnå det goda med att avföras från listan och återgå till ett normalt liv så kommer jag att rekommendera dem att göra det i alla fall, säger Silbersky.
Patrik Åström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".