Åre kommun får kritik av EU

Åre kommun kritiseras av EU-kommissionen för att ha sålt mark till Konsum långt under marknadspriset trots att konkurrenten Lidl var villig att betala tre gånger så mycket.

Tomtaffären är olaglig och strider mot EG-föredraget, enligt ett preliminärt beslut från EU-kommissionen. Kommissionen anser att Åre kommun favoriserat Konsum Jämtland och olagligt gett Konsum ett stöd med offentliga medel.

”Konsum behövde flytta”
Anna-Caren Sätherberg, socialdemokratisk politiker och vice ordförande i kommunstyrelsen i Åre försvar kommunens handlande:

– Ja, det är ju kritik, men vi ser det ju som så att en kommun måste ta ansvar för samhällsplaneringen och samhällsbyggandet och för våran del behövde Konsum flytta, säger hon.

Det hela började när Åre kommun ville ha bort Konsum från torget i Åre och därmed också de många varutransporterna.

Priset höjdes
Kommunen erbjöd Konsum köpa en tomt lite längre bort för priset av en krona. När kritiska röster började höras höjdes priset till en miljon kronor för att till slut hamna på två miljoner kronor.

Samtidigt kom livsmedelskedjan Lidl med ett eget bud på 6,6 miljoner kronor men kommunen valde ändå att sälja till Konsum för två miljoner.

– På det här sättet fick vi flytta på Konsum som vi inte ville ha kvar på torget.

Men Konsum fick köpa det här långt under marknadspris?

– Ja, den värderingen vi hade gjort var ju inte under marknadspris.

Men samtidigt så erbjöd sig då Lidl att köpa till ett mycket högre pris?

– Ja, Lidl erbjöd sig att köpa dagen innan kommunstyrelsen hade ett möte. Vad vi skrev in kommunstyrelsebeslutet däremot var att vi skulle samarbeta med Lidl och erbjuda dem annan mark, om de ville etablera sig någon annanstans i Åre. 

Lena Kagart Andersson som är oppositionspolitiker för folkpartiet i Åre har svårt att förstå varför kommunen har ett särskilt ansvar mot Konsum.

– Kommunens skyldighet är att se till att det finns dagligvaruhandel för medborgarna och för gästerna som finns i Åre. Och man är ju inte skyldiga att tillse vilken matvarukedja som tillhandahåller de tjänsterna, säger hon.

Ingrid Engstedt Edfast, Ekot Sundsvall
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".