Luftfartsverket skyller på SAS efter rånet

Luftfartsverket bemötte på söndagen den häftiga kritik som riktats mot säkerheten på Arlanda efter det väpnade värdetransportrånet i fredags kväll. Enligt Leif Svensson, säkerhetsansvarig för verket på Arlanda, är det flygbolaget SAS Cargo som brustit i sina rutiner, genom att varken förvarna polisen eller Luftfartsverket om den förestående värdetransporten.
– Ansvaret för den här typen av värdetransport ligger varken på polisen eller Luftfartsverket. Ansvaret åvilar flygbolaget som transporterar värdeförsändelsen, säger Svensson. I normala fall, ska de kontakta er på något sätt? – Ja, vid större värdetransporter vidtar vi normalt extra säkerhetshöjande åtgärder på flygplatsen. Men ni har inte fått någon information om den här transporten? – I den här transporten har vi inte fått någon som helst information, svarar Svensson. Motsvarande transporter med motsvarande värde, brukar nu få information när den förestår? – Ja. Det brukar ni få? – Ja. Och det har ni inte fått den här gången? – Nej. Luftfartsverket slår nu alltså ifrån sig den häftiga kritik som riktats mot säkerhetsrutinerna på Arlanda efter det väpnade rånet mot en värdetransport i fredags kväll. Då tog sig tre eller fyra män med automatvapen in på flygplatsen och rånade en värdetransport som just skulle frakta sedlar och värdepapper från SAS Cargos flygplan. Totalt kom rånarna över upp emot 40 miljoner kronor, enligt TT. Ingen förståelse från SAS Leif Svensson säger också att Arlanda har en hög säkerhetsnivå i internationell jämförelse, men Bertil Ternert, informationschef på SAS, har ingen förståelse för kritiken som nu riktas mot SAS: – Alltså det finns ett antal rutiner för de här verksamheterna, och det är ju självklart att det ska vara ett begränsat antal personer som känner till vissa typer av värdetransporter. SAS Cargo, som bolaget heter och som har den här typen av transporter, att försöka lägga över en skuld på dem i det här sammanhanget, när det är uppenbart att man har kommit in på området genom olika former av grindar, det känns mycket märkligt, säger Ternert. Var fortsatt på fri fot Polisen hade på söndagsmorgonen hittat de skyddskläder som användes vid rånet på Arlanda flygplats i fredags kväll, men de tre eller fyra personer som utförde rånet var ännu sent på eftermiddagen fortsatt på fri fot. Säckarna som stals innehöll värdepapper och utländska valutor på väg till ett växlingsföretag i Stockholm. Enligt nyhetsbyrån TT kom rånarna totalt över upp emot 40 miljoner kr.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".