Ams hemligstämplade kritisk rapport

Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, vill inte offentliggöra en rapport där riksrevisionen riktar skarp kritik mot hur Ams och landets arbetsförmedlingar sköter sitt uppdrag.

Rapporten ligger hos Ams och borde vara offentlig enligt grundlagen, men Ams väljer att mörka, säger Ams verksjurist Thomas Wengholm.

– Vi har felaktigt diariefört den som en inkommande handling och vi menar att riksrevisionen inte ska drabbas av vår felaktiga handläggning och därför har vi vägrat att lämna ut.

Och då gör ni bedömningen att riksrevisionens önskemål går före tryckfrihetsförordningen?

– Ja, det har vi gjort, säger Thomas Wengholm.

Verksjuristen på Ams håller alltså med om att rapporten borde vara offentlig enligt grundlagen, men Ams väljer alltså ändå att hemligstämpla den. Rapporten innehåller skarp kritik mot hur arbetsförmedlingarna fungerar.

Ilsken ton
Det framgår ur ett brev där Ams skäller ut Riksrevisionen och skriver att den som gjort den här rapporten inte verkar ha förstått hur arbetsmarknaden utvecklats under de senaste femton åren. Det är en reaktion på den rapport som man nu hemlighåller och brevet är hållet i en mycket ilsken ton.

Andemeningen i den nya kritiska rapporten är att Ams är för dåliga på att få folk i arbete. Det förstår man när Ams skriver att arbetsförmedlingens hemsida på internet varje år besöks av en och en halv miljon besökare, som är ett bevis på att många får hjälp av arbetsförmedlingen och att det därför inte går att exakt mäta hur många jobb som arbetsförmedlingarna egentligen förmedlar.

Konstigt agerande
Bara för några dagar sedan anklagade de borgerliga partierna Ams för att skönmåla läget på arbetsmarknaden för att det ska passa in i socialdemokraternas valkampanj.

Riksdagsmannen Per Rosengren är vänsterpartiets representant i riksrevisionens styrelse. Han tycker att det är olyckligt att det nu framstår som att Ams vill förhindra att rapporten som är kritisk mot myndigheten blir offentlig.

– Jag tycker det är ett konstigt agerande från Ams, i så fall kan man tro att det är Ams som på något sätt vill förhindra att den kommer ut före valet, säger Per Rosengren.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".