Gothia Cup samlar hela världen i veckan

I Göteborg startar på måndagen Gothia cup, världens största internationella fotbollsturnering för ungdomar, och turneringen växer sig allt större: i år har 1 240 lag från 59 länder anmält sig. Det är rekord, och nu installerar sig de 25 000 deltagarna i skolor och på hotell i Göteborg.
Ja, det är fotboll som gäller i Göteborg i veckan. Gothia cup är ett ungdomarnas VM - bara 11-19-åringar göre sig besvär. Varje årskull i egen klass och det gör att 12 av de över 1000 lagen lämnar stan som segrare om en vecka: – Vi ska ta hem trofén till Afrika, säger några av deltagarna till Ekots reporter Malin Leissner. Gothia cup är ett stort evenemang för fler än ungdomarna. För Göteborg innebär turneringen 260 000 turistnätter. Inget annat evenemang i Sverige kan uppvisa sådana siffror. Deltagare omsätter drygt 180 miljoner kr under veckan, vilket staten uppskattas tjäna omkring 63 miljoner kr på i skatteintäkter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".