Mp: Kritiska mot tågnedläggningar

Först under nästa mandatperiod kan det bli aktuellt med försök med trängselavgifter i Göteborg. Det sa miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand när hon på lördagen drog igång partiets valturné med ett torgmöte i Göteborg.

Det var trafikpolitiken och trängselavgifterna som stod i fokus.

– Vi tror att det skulle kunna innebära att man kan få en bättre och billigare kollektivtrafik, få mer plats att vara ute.

Det var med löften om en grönare och tystare stad som Maria Wetterstrand inledde paritets valturné vid kollektivtrafikens knutpunkt Drottningtorget mitt i Göteborg, där det mesta på lördagen ändå handlade om EM och dagens maratonlopp.

Miljöpartiet kommer inte att kräva beslut om trängselavgifter i fler städer om de hamnar i regeringsposition i höst, istället vill de ha en lagändring så att kommunerna själva kan besluta om avgifterna.

– I dag så måste det gå via staten och tas ut som en skatt och det är inte bra att man ska behöva ha en mellanhand i varje sådan fråga utan det blir bara en massa onödigt krångel. Låt kommuner som vill ta ut trängselavgifter och behålla pengarna själva och satsa i sin egen kollektivtrafik.

Inte förrän nästa mandatperiod är det realistiskt med ett försök i Göteborg, säger Wetterstrand. Frågor som hon i annars tror kan bli svåra i en eventuell regeringsförhandling med socialdemokraterna är asylpolitiken som måste bli mer human och vapenexporten som miljöpartiet vill avveckla.

Maria Wetterstrand var också kritisk mot Banverkets planer på att lägga ner 17 tågsträckor i landet, Banverket bör få pengar till det underhåll som krävs, menar Wetterstrand.

– Där det finns utvecklingspotential ska man inte sluta underhålla, för det är väldigt dyrt att ångra sig sedan jämfört med att man fortsätter att sköta det som redan finns, säger Maria Wetterstrand.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".