Fransk debatt om 14-juli-amnestin

Den den 14 juli är Frankrikes nationaldag och eftersom det är första nationaldagen efter vårens presidentval så kommer president Chirac att traditionsenligt bevilja nåd. Det är en mycket populär åtgärd, men eftersom den stora valfrågan i år handlade om att bekämpa brottsligheten tycker nu allt fler att den här traditionen bör avskaffas.
Nationaldagen firas i ett helt dygn i Frankrike, och på lördagskvällen inledde parisarna med vin, korv och dans på Bastiljenplatsen, rapporterar Ingmari Froman. Det var där allting började den 14 juli 1789 när fängelset Bastiljen stormades och fångarna släpptes ut, och även i år handlar 14 juli om vilka fransmän som ska slippa sona sina brott, eftersom varje nyvald president brukar låta nåd gå före rätt. Presidentens 14 juli-amnesti gäller mest smärre förseelser som felparkering och fortkörning, men det är illa nog, tycker de som är kritiska mot den här traditionen. Före varje presidentval brukar nämligen kaos bryta ut; fransmännen slutar betala p-böter och parkerar bilen precis var de vill. Därför kan man ett helt år före ett val se folk parkera i bussfiler, på trottoarer eller i tredubbla led på gatorna, men i år har amnestin debatterats flitigt: eftersom president Chirac vann valet på löftet att bekämpa brottslighet så bör den här amnestin avskaffas. Dessutom har ju Chirac själv figurerat i utredningar om korruption, och det gör frågan om amnesti extra känslig, men de som dansade på Bastiljen på lördagskvällen, de vill ha traditionen kvar, rapporterar Ingmari Froman från Paris.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".