Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Europas gränspolis ska utbildas

Det planerade samarbetet om ett yttre gränsskydd mellan EU:s medlemsstater är mycket omfattande. Det visar en handlingsplan, Front 55, som Ekot tagit del av.
Efter toppmötet i Sevilla var beskedet att ingen gemensam gränspolis skulle bildas, men Europas gränsvakter ska enligt planen utbildas efter en gemensam kursplan, arbeta efter gemensamma manualer och den tekniska utrustningen ska bli mer enhetlig. – Vad vi i första hand syftar till det är naturligtvis att titta på vilken kvalitetsnivå, vilken standard ska vi ha på utbildningen till den personal som ska jobba i gränskontrollen, och sedan att alla länder accepterar det, säger Leif Ahlabo som samordnar det svenska arbetet med gränsskydd vid Rikspolisstyrelsen, RPS. Europas gränsvakter kommer inom den närmaste framtiden inte att bära samma uniformer, men enligt handlingsplanen Front 55 kan det europeiska gränsskyddet komma att utbildas och rekryteras efter samma kursplan med, som det står, ”gemensamma centrala delar för utbildning, och normer och regler för en effektiv och enhetlig rekrytering”. Ett gemensamt regelverk ska utvecklas för att göra gränsarbetet lättare för en enskild gränsvakt. Det handlar om gemensamma manualer och gränsböcker som ska vara lättåtkomliga för gränsvakten vilken gräns han än befinner sig vid. Dessutom ska enligt Front 55 den utrustning som gränsskyddet använder sig av i Europa, både vad gäller fast och rörlig utrustning vad gäller telekommunikation, bli mer enhetlig. Radar och satellitsystem ska samordnas, speciellt satellitövervakning av sjögränser som bör vara gemensam. Även arbetet med att återföra dem som EU kallar illegala invandrare till sina hemländer kan samordnas i framtiden. – Sedan kan det kanske, som jag bedömer det, i vissa undantagslägen vara aktuellt med att man faktiskt, praktiskt samordnar transporter av sådana här människor, när det kommer större kontingenter med flyktingar, säger Leif Ahlabo.
Jesper Lindau, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".