Pakistan beskylls ha inspirerat till attentat

Indiens regering gav på söndagen Pakistan del i ansvaret för terroristattentat på lördagskvällen i den indienstyrda delen av Kashmir. Hittills okända attentatsmän klädda som hinduiska heliga män attackerade då människorna i ett slumområde i staden Jammu. 27 människor dödades. (Ekot)
”Dessa händelser har Pakistan som inspiratör”, sade den nytillträdde indiske utrikesministern Yashwant Sinha om det blodiga attentatet i Jammu, när regeringens kriskabinett på söndagen samlades till extra möte, men därutöver väntar regeringen med officiella uttalanden till dess att parlamentet samlas i New Delhi på måndagen. Vice premiärministern L K Advani befann sig på söndagen i Jammu. Advani är känd som hårdför hindunationalist. Hans iakttagelser och samtal på platsen skall bilda grunden för regeringens vidare åtgärder. Pakistan har fördömt överfallet Samtidigt har Pakistans regering fördömt överfallet som en terroristhandling. Motivet för attacken tycks vara att försöka öka spänningen i området, heter det i ett uttalande från utrikesdepartementet i Islamabad. Det var sent på lördagskvällen som attentatsmännen med handgranater och automateld spred död och förintelse bland befolkningen i ett slumområde i Jammus utkanter. Ögonvittne berättar Ett ögonvittne berättar: Strömmen hade gått och det var mörkt. Ingen kunde se var skotten kom ifrån. Alla försökte ta skydd. Människor föll över varandra och skrek och bönade om hjälp. Det rådde fullt kaos. 27 människor är döda efter attentatet, men många andra är svårt skadade och dödstalet kan komma att stiga. Gärningsmännen är fortfarande på fri fot. Polisen misstänker militanta muslimer. Risken finns nu att terroristattacken vänder utvecklingen mot förnyad spänning och krigshot mellan Indien och Pakistan. Kriget ryckte nära efter ett liknande attentat i maj. Den akuta krisen kunde stabiliseras först efter intensiv internationell medling.
Börje Remdahl, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista