Kamp mot mygg blev framgångsrik

Helgens kamp mot mygglarver i de myggtäta områdena kring nedre Dalälven blev en framgång. Jan Lundström som är vetenskaplig ledare säger att besprutningen med det biologiska bekämpningsmedlet BTI är på väg att slå ut så gått som alla de stickmygglarver som finns i områdena.
– Första preliminära utvärderingen av cirka halva ytan visar att mygglarverna är utslagna, antingen döda eller döende, så att den här bekämpningen har fungerat oerhört bra, säger Lundström. Hundraprocentigt? – Den preliminära utvärderingen visar att vi närmar oss det i alla fall. Det är i nedre delen av Dalälven i två stycken 500 hektar stora områden i trakterna kring Tärnsjö och Österfärnebo i Sandvikens och Heby kommuner som myggplågan under flera år visat sig vara så pass olidlig att människor ibland tvingats stanna inomhus. – För två år sedan var det väldigt med mygg så då var det jobbigt, berättar Elis Johansson, en av de boende i trakten. Sista ögonblicket I år har det inte varit så farligt, men det skulle det kunnat bli det, för vattenståndet i älven har stigit så pass kraftigt den senaste tiden att stora mängder stickmygglarver nu kläckts fram. Helgens besprutning med bekämpningsmedlet BTI kom i sista ögonblicket, säger Jan Lundström: – Det är ett litet tidsfönster, kan man säga, som öppnar sig, efter att älven har svämmat över våtmarkerna här och vattnet stannar, då börjar bakterier växa till i vattnet och sänker syrehalten och då kläcks äggen. Inga tillstånd för nästa år Det här är andra året som man använder BTI-medlet efter tillfälliga tillstånd från Kemikalieinspektionern och särskilt avsatta pengar från staten. Det enda som är säkert i framtiden är dock att myggen kommer tillbaka. – För nästa säsong har vi inga tillstånd, vi har heller ingen finansiering för nästa år. Förhoppningen är väl att det ska finnas någon form av belöning för att vi gör ett gott jobb, säger Jan Lundström, forskare vid Uppsala Universitet och alltså vetenskaplig ledare för myggbekämpningen vid nedre Dalälven.
Tobias Sandblad i samarbete med SR Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".