Attentatsförsök mot Frankrikes president

Frankrikes president Jacques Chirac utsattes på söndagen för ett attentatsförsök, i samband med den traditionella nationaldagsparaden på Champs Elysées. Attentatsmannen, en beväpnad fransk nynazist, övermannades av andra åskådare när han plötsligt tog fram ett gevär. (Ekot)
Frankrikes president Jacques Chirac utsattes på söndagen för ett attentatsförsök, i samband med den traditionella nationaldagsparaden på Champs Elysées. Attentatsmannen, en beväpnad fransk nynazist, övermannades av andra åskådare när han plötsligt tog fram ett gevär. (Ekot) Mannen stod vid Triumfbågen tillsammans med tusentals andra åskådare för att se den militärparad som alltid äger rum på nationaldagen den 14 juli. När Chiracs fordon närmades tog mannen plötsligt fram ett gevär ur ett gitarrfodral. Enligt ögonvittnen tog han sikte på presidentens jeep, men hann inte mer innan tre åskådare kastade sig över honom och slet geväret ifrån honom. Han fördes sedan till polishuset i centrala Paris, där han ännu sent på söndagseftermiddagen satt i förhör. Militärparaden avbröts inte, utan fortsatte. Mannen är organiserad nynazist och skinhead. Han är 25 år gammal och känd av polisen sedan flera år tillbaka. Han kommer från en förort till Paris och tillhör en ökänd liten högerextremistisk sekt. Nationaldagens parad på Champs Elysées är ett stort publikevenemang som drar tusentals åskådare. Den leds alltid av presidenten och frågan är hur den här beväpnade nynazisten kunde ta sig så nära, utan att upptäckas. Normalt brukar säkerhetsarrangemangen kring en fransk president vara rigorösa, med både särskild säkerhetsvakt och hundratals kravallpoliser på post.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista