Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre valdistrikt kan minska valdeltagandet

I valet i höst kommer flera valdistrikt i glesbygdskommuner att slås ihop på grund av befolkningsunderlaget har minskat kraftigt. Enligt vallagen måste det nämligen finnas ett visst antal röstberättigade inom varje distrikt, eftersom det annars finns en risk för att valhemligheten röjs, men i vissa av kommunerna kan det samtidigt leda till minskat valdeltagande.
Sammanlagt försvinner 124 av 6100 distrikt, och nu varnar statsvetaren Svante Ersson för att valdeltagandet i de kommuner som slår ihop distrikten kan minska, men i Kiruna kommer kommunen att sätta in bussar och i vissa fall taxi på valdagen. Petra Jensen i Keinovuopio är den i Sverige som bor allra längst norrut i landet och hon kommer i år att åka nio mil till Karesuando för att kunna rösta. För Petra Jensen är de långa avstånden vardagsmat och hon ser ingen anledning till att inte rösta bara för att hon har nio mil till vallokalen och resan kan vara besvärlig. De nio milen dit för henne kan jämföras med om alla Uppsalabor skulle åka till Stockholm för att rösta. – Det är våran skyldighet att göra det. Jag tycker att man ska åka och rösta, säger Jensen. Kiruna kommun, där Petra bor, sätter alltså in bussar på valdagen, men det är inte lika i alla glesbygdskommuner och valdeltagandet i de glest befolkade delarna av landet med långa avstånd är alltid lägre än övriga landet, ungefär 2-3 procent lägre. Det berättar Svante Ersson, statsvetare vid Umeå universitet som forskat om valdeltagande: – Kommuner som har väldigt stor ytmässig utbredning, fjällområden framför allt, har ett genomgående lägre valdeltagande än kustnära kommuner, berättar Ersson som menar att en förklaring till detta är just de stora avstånden. Ersson ser en stor risk i att minska antalet valdistrikt: – Gör man det och det fortfarande är väldigt ytstora kommuner så torde det väl ytterligare försvåra för en del att delta i valet, säger han.
Maria Höglund, Ekot och Anna Norberg, SR Norrbotten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".