Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

PRV anklagas för brist i kontroller

Patent- och registreringsverket, PRV, brister i kontrollen av dem som registreras som styrelseledamöter i svenska aktiebolag. PRV granskar inte deras lämplighet eller att handlingar och namnunderskrifter som skickas in till verket är äkta, hävdar Gösta Ivarsson, tillförordnad generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.
– Vi har alltså mängder av personer som saknar minsta förmåga att företräda bolag, som står som företrädare för bolag, registrerade hos PRV. Det är hundratals sådana, säger Gösta Ivarsson. Det är bland annat i samband med Ekobrottsmyndighetens utredningar av bolagsplundringar som de så kallade målvakterna dyker upp. En målvakt är en styrelseledamot som sätts in i ledningen för ett bolag som ska tömmas på pengar eller användas för andra typer av bedrägerier och sedan försättas i konkurs så att den verklige ägaren slipper det formella ansvaret. Målvakten får betalt för sina tjänster, som han kan sälja till hundratals företag. Gösta Ivarsson anser alltså att det skulle bli svårare att använda aktiebolag i brottsliga syften om PRV vägrade godkänna och registrera styrelseledamöter om de har hundratals konkurser bakom sig. Det är något som lagen ger PRV rätt till, enligt Gösta Ivarsson: – De kan ju veta om den här personen förekommer i hundra konkurser eller så, så kan de ju ifrågasätta den här möjligheten. Den kontrollen görs alltså inte idag? – Den görs inte idag, säger Ivarsson. Ivarsson säger också att han i brottsutredningar ofta möts av påståenden att de handlingar som skickas in till PRV bär falska namnunderskrifter och på andra sätt är förfalskade. En ökad kontroll från PRV:S sida, skulle minska den risken, anser han alltså, men Bengt-Ove Palmgren, chef för PRV:s bolagsavdelning i Sundsvall, tycker inte att verket kan göra mer än vad man gör i dag, det vill säga registrera och arkivera de anmälningar och handlingar som skickas till myndigheten: – Vi kan aldrig garantera att vi inte blir förda bakom ljuset av brottslingar, det kan vi aldrig göra. Därför att man kan mycket väl förfalska en namnteckning, det är ju allmänt känt. Om man har för avsikt att inte delta i verksamheten för det företag som man blir registrerad, då ska vi vägra registrering. Problemet är ju att vi kan ju inte veta vilka som har för avsikt att delta i bolaget eller ej, säger Bengt-Ove Palmgren.
Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".