Många flyr striderna i Sri Lanka

I Sri Lanka har rebellrörelsen tamilska tigrarna dementerat uppgiften att gerillan skulle vara beredd att återuppta fredssamtalen med regeringen.

En talesman för rebellerna säger till nyhetsbyrån Reuters att inga samtal är möjliga just nu på grund av regeringens offensiv.

Sedan flera veckor pågår hårda strider i norra och östra Sri Lanka och minst 50 000 människor har tvingats på flykt från sina hem.

Lördagens strider uppges vara de hårdaste hittills sedan det fredsavtal som tecknades mellan regeringen och rebellrörelsen för fyra år sedan.

På lördagen körde regeringen in 18 lastbilar med mat till ett av flyktinglägren, men vi blev inte insläppta, säger, Tommy Lekenmyr, stabschef för den nordiska observatörsstyrkan, så vi vet inget om läget där.

– Vi fick inte följa med. vi fick bara följa med till en så kallad checkpoint, och där fick vi reda på att vi inte fick följa med vidare.

Hur ska man tolka det?

– Ja, det är någonting som gör att de inte vill att vi ska in och det är ju svårtolkat, men förmodlighen är det något de inte vill att vi ska se, säger Tommy Lekenmyr.

Civila fortsätter att fly undan striderna, och det kommer hela tiden motstridiga uppgifter om vem av parterna som egentligen är villig att sätta sig vid förhandlingsbordet igen och Tommy Lekenmyr är inte alltför hoppfull om en fredlig lösning.

– Striderna fortsätter det är ju det som är ett faktum. Det finns bara förlorare i krig. Det här går inte att lösa med militära medel. Låt mig säga att efter ett år här är jag ganska luttrad. Jag är tveksam, men det måste ändå finnas något hopp, säger Tommy Lekenmyr.

Karin Wickström, Asien
karin.wickstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".