Hormonskandal växer

Skandalen med den förbjudna tillväxthormonen MPA i djurfoder växer. Enligt det tyska jordbruksdepartementet har stora mängder djurfoder från Nederländerna med tillväxthormonen sålts till flera länder i Europa, bland annat till Sverige och Danmark.
Svenska jordbruksverket säger dock till Ekot att man under förra veckan genomförde omfattande kontroller av djurfoder i Sverige, och att man då inte upptäckte något sådant foder. I Danmark däremot har djurfoder med tillväxthormonet påträffats på fyra gårdar. De danska myndigheterna har förbjudit all försäljning av kött och mjölk från gårdarna. Bakom spridningen av MPA ligger vad man hittills vet, ett företag i Beligen som köpt in pharmaceutiskt avfall. Avfallet som innehöll MPA användes för att tillverka glykossirap, som sedan såldes till fodertillverkare i Nederländerna och till läskedryckstillverkare i Belgien och Tyskland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista