Globaliseringen leder till ohälsa i Indien

Många av världens kontorstjänster har utlokaliserats, bland annat till Indien. Men trots den ekonomiska boomen det gett upphov till så finns också en baksida. Indiska hälsoforskare slår nu larm om att de indiska tjänstemännen riskerar att åldras i förtid.

Ringer du ett företag i exempelvis Boston är chansen stor att du hamnar i Bangalore – i Indien. För Indien dominerar den globala tjänstesektorn och har blivit hela världens kontor. Här har callcenters, it-support, programmerare och tekniker fullt upp, dygnet runt - med att serva resten av världen.

Arbete dygnet runt
När det är natt i Indien, är det alltid dag någon annanstans, så när USA och Europa är vakna, får armén av indiska kontorsarbetare också se till att vara det.

Den biologiska klockan måste då ställas om, vilket sliter på kroppen, och nu varnar indiska forskare för att tjänstemännens hälsa är i fara. De riskerar helt enkelt att åldras alldeles för tidigt.

Kroppen mår inte bra av ändrad dygnsrytm
– Människan är inte gjord för att mixtra med kroppsklockan, säger den indiske Dr Satletshorah, forskare vid ett sömnforskningsinstitut, till indisk tv.

– En rubbad dygnsrytm ökar risken för högt blodtryck, hjärtproblem och andra krämpor som brukar visa sig först på äldre dagar. Och kombinerat med stress och långa arbetspass kan det bli en dödlig cocktail, varnar sömnforskaren.

Karin Wickstöm, Bangkok
krain.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".