Våldsamma protester mot flygplatsbygge i Mexico

Beslutet att bygga en ny storflygplats utanför Mexico City har lett till rasande protestaktioner från de bönder vars jord kommer att konfiskeras för bygget. De senaste dagarna har en hel liten stad hållits ockuperad av de protesterande bönderna, som dessutom har tagit minst 17 människor som gisslan.
Kampen mot det planerade flygplatsbygget utanför San Salvador Atenco började samma dag som beslutet om det fattades. En del av bönderna var visserligen nöjda med att kunna sälja, men eftersom det rör sig om kollektivt ägda jordar, så kallade ejidos, så fattas besluten genom omröstning. Och majoriteten i de ejidos som drabbas av bygget röstade emot. Under de senaste tio månaderna har de utfört rader av uppvaktningar och protestaktioner, men utan resultat. Och i takt med att frustrationen har vuxit har också de mest radikala ledarna fått större inflytande. Politisk brännpunkt I början handlade det om juridiska invändningar, och krav på större ersättningar än de som erbjudits, men i dag säger man nej rakt av till flygplatsbygget. Samtidigt har de protesterande bönderna i San Salvador Atenco blivit ett slags samlande fokus för de radikala politiska och sociala rörelserna i Mexico. Bland annat har Zapatistgerillan i den sydliga delstaten Chiapas skickat delegationer dit. I torsdags kulminerade hela den här uppladdningen i en våldsam och utdragen gatustrid. Ett trettiotal människor skadades, en del av dem svårt, och de protesterande bönderna tog flera gisslan, bland annat några poliser som de hotade att döda genom att spränga tre tankbilar med gas de lagt beslag på. Spänningen avtar Men på söndagen tycktes spänningen vara på väg att avta, när myndigheterna beslöt att frige de bönder som gripits under torsdagens protester. Om också gisslan friges så kan det kanske öppna dörren till förhandlingar, men knappast om flygplatsbyggets vara eller icke vara. För flygplatsen, den måste byggas, det är regeringens linje. Och den har, åtminstone inte ännu, påverkats av protesterna.
Lars Palmgren, Santiago
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".